Avrupa Komisyonu, Kosova-Telekom Sırbistan anlaşmazlığı konusunda sessiz kaldı

Avrupa Komisyonu, Kosova Başbakanı ile Telekom Sırbistan arasındaki yeni tartışmadan uzak durmayı tercih etti.
Kosova Başbakanı Albin Kurti, Sırbistan’ın en büyük telekomünikasyon şirketi olan Telekom Serbia’ya yönelik sert eleştirilerini yeniden gündeme taşıdı. Kurti, şirketi Kosova’ya karşı ‘hibrit savaş’ yürütmekle suçladı. Telekom Serbia ise bu suçlamalara yanıt vererek, Priştine yönetimi tarafından sık sık hedef alındığını ifade etti.
Geçtiğimiz hafta, Kosova parlamentosunda sahte bir bomba ihbarı nedeniyle tahliye kararı alınmıştı. Olayın ardından Kurti, İçişleri Bakanı Xhelal Sveçla’nın Facebook paylaşımını alıntıladı. Sveçla, tehdit mesajının gönderildiği telefon numarasının Sırbistan’da kayıtlı olduğunu ve Telekom Serbia’nın mobil operatörü MTS’ye ait olduğunu öne sürdü.
Kurti, Kosovalı yetkililerin hızlı müdahalesini överken, yaşananları “Sırbistan’ın Kosova’ya karşı sürdürdüğü hibrit savaşın yeni bir kanıtı” olarak niteledi.
Telekom Serbia: ‘Siyasi baskı altındayız’
Şirketin CEO’su Vladimir Lucic, Euronews Serbia’ya yaptığı açıklamada, bomba ihbarı suçlamalarını “absürt ve utanç verici” olarak nitelendirdi. Lucic, şirketin son iki yıldır Priştine yönetiminin hedefinde olduğunu, hemen her gün siyasi baskıya maruz kaldıklarını söyledi.Lucic ayrıca, Kosova’daki varlıklarını sona erdirme girişimlerinin, iki yıl önce uluslararası toplumun müdahalesiyle durdurulduğunu hatırlattı.
Telekom Serbia’nın yasalara ve uluslararası anlaşmalara uygun şekilde faaliyet gösterdiğini belirten Lucic, Brüksel Anlaşması uyarınca Kosova’da Sırp nüfusun yaşadığı bölgelerde 28 baz istasyonları bulunduğunu, şirketin merkezinin ve teknik altyapısının ise Belgrad’da yer aldığını vurguladı.
Brüksel sessiz kalıyor
2008 yılında bağımsızlığını ilan eden Kosova, Sırbistan’ın eski bir eyaletiydi. Belgrad bu bağımsızlığı hâlâ tanımıyor. Kosova’yı bugüne dek 100’den fazla ülke tanıdı; ancak Rusya, Çin ve beş AB üyesi bu ülkeler arasında yer almıyor.
AB, 2011’den bu yana Kosova ile Sırbistan arasında arabuluculuk yaparak ilişkilerin normalleştirilmesi ve gerginliğin azaltılmasını amaçlayan Brüksel Diyaloğu sürecini sürdürüyor. Bu süreç, her iki ülkenin AB üyelik süreci için de kilit önem taşıyor. Ancak Kosova Başbakanı Kurti ile Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Mayıs 2023’ten bu yana AB temsilcileriyle üçlü görüşmelere katılmadı. Bu durum, Brüksel sürecinin etkinliği konusunda soru işaretleri doğurdu.
Euronews’in sorularına yanıt veren Avrupa Komisyonu, gelişen siyasi gerilimlere doğrudan yorum yapmaktan kaçınarak, yalnızca teknik çerçeveye atıfta bulundu: “Kosova’daki düzenleyici çerçeveye uyum, elektronik ve posta iletişimi alanındaki bağımsız düzenleyici kurumun sorumluluğundadır.”
AB Dış İlişkiler Servisi (EEAS) sözcüsü Anouar El Anouni de konunun Kosova’daki ulusal otoritelerin yetki alanına girdiğini ve telekomünikasyonla ilgili düzenlemelerin yalnızca Kosova’nın bağımsız düzenleyici kurumu tarafından yürütüldüğünü belirtti.
El Anouni ayrıca, 2013 ve 2015 yıllarında Brüksel süreci kapsamında imzalanan telekomünikasyon anlaşmaları sayesinde MTS’nin Kosova’da yasal olarak faaliyet gösterebildiğini hatırlattı.
Telekom Serbia ABD’den destek bekliyor
Öte yandan Telekom Serbia CEO’su Lucic, Kosova’da üçüncü 5G lisansı alabilmek için ABD’nin desteğine güvendiğini belirtti. Bu lisans, Priştine’nin taraf olduğu uluslararası bir anlaşmada öngörülse de bugüne dek defalarca reddedildi.
Sırbistan, ABD Başkanı Donald Trump’ın bölgesel gerilimleri azaltarak ekonomik işbirliği ve büyümeyi teşvik edeceğini umuyor. Sırbistan Dışişleri Bakanı Marko Đuric de geçen hafta yaptığı açıklamada, Priştine’nin bu fırsatı değerlendirmediğini savundu.
Ancak Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, Trump’ın son dönemde Kosova ile Sırbistan arasındaki gerilimi azaltmadaki rolünü övdü. Washington’daki Johns Hopkins Üniversitesi’nde düzenlenen bir etkinlikte konuşan Osmani, şu ifadeleri kullandı: “ABD’nin desteği kesintisiz devam ediyor. Başkan Trump çok açık şekilde, Sırbistan’ın saldırgan tavırlarını durduran kişinin kendisi olduğunu söyledi. Açıkça inanıyorum ki bu savaş tehlikesi, ABD’nin doğrudan müdahalesiyle engellendi.”
Ancak bu sözler, Sırbistan ve Kosova müzakerelerinde ABD özel temsilcisi olan Richard Grenell’i kızdırdı. Osmani’nin Trump’ın sözlerini çarpıttığını söyleyen Grenell, şu ifadeyi kullandı: “Başkan Donald Trump’ın sözlerini çarpıtan Vjosa Osmani utanmalı.”
Kaynak: euronews
Haberlerimize yorumlarınızı bekliyoruz.