REKLAM ALANI

Kalkandelen’deki Osmanlı eseri Harabati Baba Tekkesi’nin geleceği belirsizliğini koruyor

Kalkandelen’deki Osmanlı eseri Harabati Baba Tekkesi’nin geleceği belirsizliğini koruyor
REKLAM ALANI

Kuzey Makedonya’nın Kalkandelen şehrindeki en önemli Osmanlı eserlerinden tarihi Harabati Baba Tekkesi’nin geleceği belirsizliğini koruyor.

Çeşitli yapılardan oluşan bir tarikat külliyesi konumundaki Harabati Baba Tekkesi, 26 bin 700 metrekarelik alana kurulmuş, 3 metre yüksekliğinde mazgallı duvarlarla çevrili.  

REKLAM ALANI

Makedonya İslam Dini Birliği (Diyanet İşleri), Yüksek Mahkeme’nin onadığı Harabati Baba Tekkesi’nin bir kısmını özel şirkete tahsis edileceği kararına sert bir dille tepki gösterirken, kararın verilmesinde şehirdeki iki müftüden biri konumundaki Kalkandelen Müftüsü Kani Nesimi’nin hatalarının etkili olduğu belirtildi.

İslam Dini Birliği tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“İSLAM DİNİ BİRLİĞİ, YÜKSEK MAHKEME’NİN “TETEKS AD-TETOVO” ŞİRKETİ LEHİNE KARAR VEREN VE ARABATI MALLARINDAN BİR KISMININ, HAKSIZ VE GEÇERLİ HUKUKSAL BİR ARGÜMAN OLMADAN BU ŞİRKETE VERİLECEĞİ KARARINI TEKRAR ONADIĞI YÖNÜNDEKİ ŞİDDETLİ TEPKİSİNİ VE GÖRÜŞÜ AÇIKLAMAKTADIR

Hatırlatalım ki Kalkandelen Eski Müftü Dr. Kani Nesimi’nin görev başında olduğu dönemde, yani 22.09.2022 tarihinde Gostivar İstinaf Mahkemesi, Arabati Baba Tekkesi’ndeki beş bina ve 12.200 m2’lik arazi için “Teteks AD – Tetovo” lehine karar vermişti.

Bu karardan son derece kaygılanan İDB Riyaseti, o dönemde belgeleri sunmayı ve yargı sürecinin seyri hakkında bilgi vermeyi reddeden eski müftüden, karara karşı Yargıtay’a itiraz ettiğini gerekçe göstererek açıklama yapmasını talep etti. Maalesef Nesimi, yaptığı kamuoyu açıklamalarında defalarca davanın kaybedilmediğini dile getirmiş, hukuki sürecin devam ettiğini söylemiştir.

Not: Kalkandelen Müftülüğü’nün resmi sayfasında (Facebook), yer alan 03.08.2024 tarihli açıklamasında, eski Müftü Kani Nesimi’nin 5.b maddesinde; şu şekilde beyan etmektedir:

(b. Kalkandelen Müftüsü Prof. Dr. Qani ef. Nesimi, hiçbir vakıf malını kaybetmedi. Arabati Baba Tekkesi tesisleri için açılan dava kaybedilmedi. Yargıtay’da kazanıldı ve nihai kararı bekliyoruz. Oysa Arabati Baba Tekkesi arazisi Mart 2017’de iade edildi. Dolayısıyla, İDB Bilgi Ofisi’nin duyurusu yalan ve iftira içermektedir.)

Bu arada Yargıtay’ın Arabati Tekkesi’nin bir kısmının kaybedildiğini teyit eden kararı 07.03.2024 tarihlidir.

İslam Dini Birliği, davanın seyri hakkında sürekli bilgi talep etiiği halde eski Müftü Nesimi’den somut bir yanıt alamamıştır. Maalesef şimdi elimizde Kani Nesimi’nin gizleyerek de olsa gayri resmi ve gecikmeli olarak İDB’ye ilettiği, İstinaf Mahkemesi’nin Arabati Tekkesi hakkındaki kararını doğrulayan 07.03.2024 tarihli Yargıtay kararı da var. Bu davanın eski Müftü Kani Nesimi’nin avukatı Avukat Mercan Dauti tarafından yürütüldüğünü vurguluyoruz.

Ne yazık ki bu kararın sorumluluğu, sadece Kalkandelen Müftülüğü’nün binasını gasp etmekle kalmayıp, aynı zamanda arşivini de elinde tutmaya devam eden ve belgeleri ilgili İDB kurumlarına sunmayı reddeden eski Müftü Kani Nesimi ve ekibindedir.

İDB, Arabati Tekkesi’nin Kani Nesimi tarafından kaybedildiğini ve bunun onun görevden alınmasının birçok nedeninden biri olduğunu sürekli olarak dile getirmiştir. Bu nedenle İDB, eski müftüden, müftülük makamına ait gasp edilen idari binasının acilen boşaltılmasını talep etmekte, böylece İDB organları bu vakıf malını korumak için gerekli adımları atabilme imkanına sahip olacaktır.

Yargı kurumlarını, ilgili aktörleri ve tüm kötü niyetlileri, Arabati Tekkesi malından ellerini çekmeye ve bu Müslüman malına yönelik yapmak istedikleri manipülasyonlara son vermeye çağırıyoruz.

Arabati Tekkesi, İslam Dini Birliği’nin, Kalkandelen Müftülüğü’nün ve müslüman ahalinin malıdır, öyle de kalacaktır. Bunu hukuki ve ahlaki her türlü yolla savunmaya devam edeceğiz.”

– Harabati Baba Tekkesi

Harabati Baba Tekkesi, 1538’te Kanuni Sultan Süleyman’ın hasekilerinden Mahidevran Sultan’ın ağabeyi Sersem Ali Baba veya Server Ali Baba adlarıyla anılan kişi tarafından kuruldu.

Server Ali Baba, Hacı Bektaş Dergahı’na yerleşmeden önce devlet kademesinde beylerbeyi rütbesine kadar yükselmiş bir devlet adamıydı.

Tekke adını, Server Ali Baba’nın ölümünden sonra yerine geçen dedelerden Harabati Baba’dan alıyor.

Harabati Baba Tekkesi, çeşitli yapılardan oluşan bir tarikat külliyesidir. 26 bin 700 metrekarelik alana kurulan külliye, 3 metre yüksekliğinde mazgallı duvarlarla çevrilidir.  


Haberlerimize yorumlarınızı bekliyoruz.

REKLAM ALANI
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ