REKLAM ALANI

Yunanistan, Libya’dan artan göç nedeniyle Girit’ten anakaraya yüzlerce göçmeni sevk etti

Yunanistan, Libya’dan artan göç nedeniyle Girit’ten anakaraya yüzlerce göçmeni sevk etti
REKLAM ALANI

Başbakan Kiryakos Miçotakis, Yunanistan’ın Kuzey Afrika’dan deniz yoluyla gelen göçmenlerin iltica işlemlerini üç ay süreyle askıya alacağını duyurdu.

Yunanistan, Libya üzerinden artan Akdeniz geçişlerine karşı acil önlemler uygularken, Girit Adası’nın güneyinde durdurulan bir grup göçmenden 500’den fazlası perşembe günü Atina yakınlarındaki Lavrio Limanı’na sevk edildi.

REKLAM ALANI

Göçmenlerin çoğunluğunu genç erkekler oluşturuyor. Bu kişiler, balıkçı teknesiyle yol alırken Yunan makamları tarafından durduruldu ve gece boyunca bir yük gemisiyle ana karaya taşındı.

Servis tekneleri yardımıyla kıyıya çıkarılan göçmenler, başkent yakınlarındaki gözaltı merkezlerine gönderilecekler.

Ayrı operasyonlar kapsamında 200’den fazla göçmen de Girit’ten Atina yakınlarındaki Pire Limanı’na sevk edildi.

Bu sevkiyatlar, Girit’teki geçici kabul merkezlerinin dolması nedeniyle yapıldı. Akdeniz adasında yalnızca hafta sonundan bu yana günde yaklaşık 500 yeni göçmenin geldiği bildiriliyor.

Başbakan Kiryakos Miçotakis çarşamba günü yaptığı açıklamada, Yunanistan’ın Kuzey Afrika’dan deniz yoluyla gelen göçmenlerin iltica işlemlerini üç ay süreyle askıya alacağını duyurdu.

Yeni tedbirlerin perşembe günü acil bir yasa değişikliği olarak parlamentoda oylanması bekleniyor.

Göç Bakanlığı Genel Sekreteri Manos Logothetis devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, “Bu aşırı ve acil bir durum, biz de alışılmadık zor, sert ve katı önlemler için adım atıyoruz ama bu önlemler net bir mesaj veriyor,” diye konuştu.

Göç Bakanlığı Genel Sekreteri Logothetis, “Bu tedbirler Yunan hükümetinin ve dolayısıyla Avrupa’nın Kuzey Afrika’dan gelen göç akımlarını artık kabul edemeyeceğimizin açık bir ifadesidir. Oradaki insanların ülkemize gelmek için büyük miktarda para ödemeye karar vermeden önce iki kez düşünmeleri gerekiyor,” açıklamalarını yaptı.

Logothetis, Yunanistan’ın Afrika ülkelerine mali yardımı, sınır dışı edilen ya da Avrupa’dan gönüllü geri dönüşü kabul eden vatandaşlarını kabul etme isteklerine bağlayan AB girişimlerini desteklediğini söyledi.

Girit’te yaşanan kriz, Avrupa Birliği ile Libya arasında göç iş birliği konusunda yaşanan diplomatik tartışmalarla aynı döneme denk geldi.

Bu hafta başında, Avrupa yetkilileri, daha fazla göç geçişini önlemeye yönelik görüşmelere hangi yetkililerin dahil edilmesi gerektiği konusundaki anlaşmazlık nedeniyle Libya’dan geri çevrildi.

Avrupa’ya ulaşmaya çalışıyorlar

Girit’teki yetkililere göre, başta Somali, Sudan, Mısır ve Fas’tan gelen göçmenleri geçici tesislerde barındırarak temel hizmetleri sağlamakta zorluk yaşanıyor.

Yunanistan, Orta Doğu, Afrika ve Asya’daki çatışma ve zorluklardan kaçanlar için Avrupa Birliği’ne açılan önemli giriş noktalarından biri olmaya devam ediyor.

Birleşmiş Milletler Mülteci Ajansı verilerine göre, ülkeye geçen yıl gelen göçmen sayısı 60 binin üzerine çıktı. Bu rakamın büyük çoğunluğu deniz yoluyla gerçekleşti. 2023 yılında ise toplamda yaklaşık 48 bin kişi Yunanistan’a ulaşmıştı.

2025 yılının Haziran ortasına kadar Yunanistan toplamda 16 bin 290 yeni göçmen gelişi kaydetti. Bunların 14 bin 600’den fazlası deniz yoluyla geldi.

Yunan makamlarının Türkiye ile olan doğu deniz sınırında devriyeleri artırmasıyla birlikte, insan kaçakçılarının daha uzun ve tehlikeli olan Kuzey Afrika çıkışlı Akdeniz rotasını tercih ettiği gözleniyor. Kaçakçılar, bu amaçla daha büyük ve daha fazla insan taşıyabilen tekneler kullanıyor.

Kaynak: euronews


Haberlerimize yorumlarınızı bekliyoruz.

REKLAM ALANI
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ