REKLAM ALANI

Yunanistan, Girit’e uzanan deniz altı elektrik hattını tamamladı

Yunanistan, Girit’e uzanan deniz altı elektrik hattını tamamladı
REKLAM ALANI

Atina, ‘Büyük Deniz Ara Bağlantısı’ (Great Sea Interconnector) olarak adlandırılan hattın 10 yıl sonuna kadar Güney Kıbrıs ve İsrail’e kadar uzatılmasını hedefliyor.

Yunanistan, anakara ile Girit Adası’nı birbirine bağlayan deniz altı elektrik hattının çalışmalarının tamamlandığını açıkladı. Bu proje, ülkenin daha geniş kapsamlı enerji ağı genişleme planında önemli bir adımı temsil ediyor ve nihayetinde Güney Kıbrıs ile İsrail’i de kapsaması hedefleniyor.

REKLAM ALANI

1 milyar euroluk maliyetle tamamlanan ve 330 kilometrelik uzunluğa sahip olan hat, Yunanistan’ın şebeke operatörünün açıklamasına göre, Cumartesi günü devreye alındı ve bu yaz tam anlamıyla faaliyete geçmesi bekleniyor.

Avrupa Birliği tarafından hibeler ve kredilerle büyük oranda finanse edilen proje, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik geniş çaplı işgalinin ardından enerji çeşitliliğini artırmayı amaçlıyor.

Proje aynı zamanda, Girit’in fosil yakıta dayalı elektrik üretimini yenilenebilir enerjiyle değiştirme yönünde önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Enerji Bakanı Stavros Papastavrou, “Girit, ülkemizin enerji dönüşümünde merkezi bir sütun haline geliyor,” dedi.

“Elektrik ara bağlantılarından oluşan entegre bir ağın geliştirilmesine devam ediyoruz ve ülkemizi Doğu Akdeniz’de stratejik bir enerji merkezi haline getiriyoruz.”

Ancak daha geniş çaplı bu projenin, finansal anlaşmazlıklar ve Türkiye ile süregelen deniz yetki alanı anlaşmazlıkları nedeniyle karmaşıklaştığı ifade ediliyor.

Yunanistan ve Mısır, Girit’i baypas eden ve doğrudan Yunan ana karasına bağlanacak farklı bir deniz altı bağlantısı daha kurmayı planlıyor. Bu projenin de benzer bir zaman çizelgesine sahip olduğu belirtiliyor.

Girit’e döşenen deniz altı kabloları 1.200 metre derinliğe kadar ulaşıyor ve 1.000 megavatlık kapasiteyi, yüksek voltajlı doğru akım (HVDC) iletim sistemleri aracılığıyla destekliyor.

Proje, Yunanistan’ın Bağımsız Elektrik İletim Operatörü’nün (IPTO) bir iştiraki tarafından denetlendi. Almanya’dan Siemens Energy, Yunan inşaat firması TERNA ve İtalya merkezli Prysmian Group gibi özel şirketler de bu projede görev aldı.

euronews


Haberlerimize yorumlarınızı bekliyoruz.

REKLAM ALANI
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ