Varna Belediye Başkanı’nın tutuklanması Bulgaristan’da protestolara ve Almanya ile diplomatik gerginliğe yol açtı

Varna Belediye Başkanı Blagomir Kotsev’in zimmetine para geçirme suçlamasıyla tutuklanması, Bulgaristan’da ve Avrupa genelinde bir dizi protestoya yol açtı ve Almanya ile diplomatik bir anlaşmazlığa dönüştü.
Varna Belediye Başkanı Blagomir Kotsev’in tutuklanması, Bulgaristan’ı saran ve Brüksel, Almanya ve İngiltere’ye kadar uzanan protestolarla yerel bir mahkeme dramından bölgesel bir diplomatik parlama noktasına dönüştü.
Muhalefetteki “Değişime Devam Ediyoruz – Demokratik Bulgaristan” partisinin önde gelen isimlerinden olan Kotsev, 8 Temmuz’da bir yemek ihalesi yoluyla kamu ihale fonlarını zimmetine geçirdiği iddiasıyla gözaltına alındı.
Kendisi tüm suçlamaları kesin bir dille reddetti ve davayı siyasi amaçlı olarak nitelendirdi. Kilit bir tanığın daha sonra ifadesinin baskı altında alındığını itiraf etmesiyle tartışma daha da derinleşti.
Perşembe günü Sofya temyiz mahkemesinde görülen duruşmada savcılar 59 sayfalık ek delil sunarken, Kotsev’in savunması bu delilleri ilgisiz ve karalama kampanyasının bir parçası olarak değerlendirdi.
Belediye başkanının tutuklanması sadece Bulgaristan’ın reformist çevrelerinden değil, Avrupalı siyasi müttefiklerinden de sert tepkilere neden oldu.
Sofya Belediye Başkanı Vasil Terziev, gözaltını ‘seçici adaletin hedeflenmiş bir eylemi’ olarak kınadı. Bu arada, Kotsev’in partisinin de üyesi olduğu Avrupa Parlamentosu’ndaki Yenilenen Avrupa (Renew Europe) grubu, tutuklamayı “siyasi baskı” ve AB demokratik normlarına yönelik bir tehdit olarak nitelendirdi.
Buna karşılık Bulgaristan genelinde “Hukuk bir silah değildir” gibi sloganların atıldığı protestolar düzenlendi. Kotsev’in destekçileri yurt dışında da harekete geçerek Brüksel, Berlin ve Londra’da gösteriler düzenlediler.
Bulgar-Alman ilişkileri tehlikede mi?
Alman Büyükelçisi’nin son protesto gösterisine katılması Sofya ile Berlin arasındaki gerilimi arttırdı ve Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı’nın daha önce görülmemiş bir tepki vermesine yol açtı.
Almanya’nın Bulgaristan Büyükelçisi’nin Varna’daki protesto gösterilerinden birine katılarak Kotsev’in destekçileriyle dayanışma içinde olduğu görülmüş ve bu alışılmadık diplomatik eylem Sofya’dan hızlı bir misillemeye yol açmıştı.
Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı resmi bir diplomatik nota yayınlayarak, ülkenin iç yargı işlerine doğrudan müdahale olarak algıladığı bu durumu eleştirdi.
Almanya henüz resmi bir yanıt vermedi, ancak büyükelçinin duruşmada hazır bulunması Berlin’in bazı AB üyesi ülkelerdeki hukukun üstünlüğü sorunlarına ilişkin daha geniş çaplı endişelerini yansıtıyor.
Bu arada Fransa, Hollanda ve İngiltere’den üç büyükelçi daha perşembe günü Kotsev’in duruşmasına katıldı.
Bulgaristan’ın Euro bölgesi ve Schengen bölgesindeki konumunu sağlamlaştırmaya çalıştığı bir dönemde, patlak veren kriz, Sofya’yı yargı bağımsızlığı ve yolsuzlukla mücadele reformları konusunda gerçek bir ilerleme göstermesi için baskı altında bırakıyor.
Avrupa Komisyonu, Bulgaristan’a ilişkin 2024 hukukun üstünlüğü raporunda, Sofya’nın gerçekleştirmesi beklenen diğer reformlara ilişkin süregelen endişelerini dile getirdi.
euronews
Haberlerimize yorumlarınızı bekliyoruz.