Milletvekili Salih Murat’tan Cumhurbaşkanı, Davkova’ya Açık Mektup

Milletvekili Salih Murat yaptığı paylaşımla Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Gordana Silyanovska Davkova, tarafından atanan organlarda Türk topluluğunun yetersiz temsili konusundaki sistemli sorun dikkatleri çekti. Murat’ın açıklamasını olduğu gibi paylaşıyoruz.
Bugün, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Meclisi milletvekili sıfatıyla, Cumhurbaşkanlığında çalışanlar ve Cumhurbaşkanı tarafından atanan organlarda Türk topluluğunun yetersiz temsili konusundaki sistemli sorunla ilgili olarak Cumhurbaşkanı’na açık bir mektup gönderdim.
Bu mektup, üç aylık bir araştırmanın ve çeşitli kurumlara yapılan bir dizi resmi bilgi talebinin sonucudur. Bu talepler arasında Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’ne yapılan kamu bilgilerine erişim başvurusu ile Topluluklar Arası İlişkiler Bakanlığı’na ve Kamu Denetçisi’ne yöneltilen milletvekili soruları yer almaktadır.Elde edilen veriler alarma geçmemizi gerektiren bir durumu göstermektedir:
- Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde 56 çalışan arasında Türk topluluğundan sadece 1 kişi bulunmaktadır, o da yönetici pozisyonunda değildir
- Hiçbir kurum, Cumhurbaşkanı tarafından atanan Ulusal Güvenlik Konseyi, Af Komisyonu ve diğer organların etnik yapısı hakkında veri sağlamamıştır.
- Ülkemizin tüm aktif büyükelçileri arasında Türk topluluğundan tek bir kişi bile bulunmamaktadır – bu durum yıllardır devam etmektedir.
Ayrıca, hem eski Cumhurbaşkanı döneminde hem de şimdiki Cumhurbaşkanı döneminde, Cumhurbaşkanlığı kadrolarında ve Cumhurbaşkanı’nın doğrudan atama yetkisi bulunan makamlarda Türk topluluğunun hakça temsiliyeti konusunda hiçbir ilerleme kaydedilmemiştir.
Bu durum, tüm toplulukların her seviyedeki devlet organlarında uygun ve hakça temsiliyetini gerektiren Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Anayasası’nın 8. maddesi ve VI. Değişikliği’nin doğrudan ihlalidir.
Mektupta Cumhurbaşkanı’ndan şu somut önlemleri almasını talep ettim:
*Atadığı tüm organların etnik yapısı hakkında şeffaflık sağlaması.
*Küçük toplulukların temsiliyetini iyileştirmek için bir eylem planı hazırlaması
*Hakça temsiliyet durumunu düzenli olarak izlemek için bir mekanizma kurması.
Hakça temsiliyet için anayasal yükümlülük bir iyi niyet meselesi değil, kapsayıcı ve çok etnikli bir toplumun işleyişi için bir zorunluluktur. Bu anayasal ilkelerin tutarlı bir şekilde gözetilmesini sağlamak için milletvekilliği görevimi kullanmaya devam edeceğim.
Bizi takip edin ,balkanları birlikte keşfedelim.!