Mickoski: Avrupa entegrasyonu yolunda verilen tavizler nedeniyle vatandaşlar öfke duyuyor

Kuzey Makedonya Başbakanı Hristijan Mickoski, “Avrupa entegrasyonuna bağlı kalmaya devam ediyoruz, ancak vatandaşlar verdikleri tavizler nedeniyle öfke duyuyorlar, bize mucizeler vaat ettiler ve biz sıradan şeyler istedik.” dedi.
Kuzey Makedonya Başbakanı Hristijan Mickoski, Euronews’a verdiği röportajda ülkesinin Avrupa entegrasyon sürecini, yaşanan zorlukları ve bugüne kadar verilen tavizleri değerlendirdi.
Mickoski, Avrupa Birliği (AB) üyeliği yolunda Makedonya’nın çok büyük fedakârlıklar yaptığını, ancak halen yeni taleplerle karşı karşıya kaldığını vurguladı.
Mickoski, “Bayrağımızı değiştirdik, geçici ismi kullandık, anayasal ismimizi değiştirdik, Anayasa’yı birkaç kez revize ettik. Her seferinde Brüksel’den biri çıkıp sadece ‘bir adım daha’ dedi. Ama bu ‘son adım’ hiçbir zaman son olmadı,” dedi.
Başbakan, anayasa değişikliği gibi yeni taleplerin kabul edilemez olduğunu belirterek, ülkesinin argümanlarını dünya genelinde savunmaya devam edeceğini kaydetti:
“Kazanmaya alışmalıyız. Bunu Washington’da da, Brüksel’de de, Berlin, Roma ve Paris’te de söylüyorum. Sadece içeride değil, dışarıda da sesimizi duyurmalıyız. Ancak bu şekilde dünya kamuoyunu haklılığımıza ikna edebiliriz.”
“Mücadelem, kaybedileni geri kazanmak”
Mickoski, siyasi mücadelesinin temelinde ulusal çıkarları savunmak olduğunu belirtti:
“Amacım, kaybedilenleri – en azından bir kısmını – geri kazanmaktır. Bu çok etnili ülkede, çoğunluğunu Makedonların oluşturduğu ama Arnavutlar, Sırplar, Türkler, Boşnaklar, Romanlar ve diğer toplulukların da yaşadığı bir ülkede insanların daha iyi bir yaşam sürmesini sağlamak istiyorum.”
“Avrupa’ya inancımızı kaybetmedik ama sabrımız tükeniyor”
Batı Balkanlar’ın AB üyeliği sürecinde karşılaştığı zorluklara da değinen Mickoski, Makedonya halkının Avrupa değerlerine inanmaya devam ettiğini ancak yaşanan hayal kırıklıklarının ciddi bir öfkeye neden olduğunu söyledi:
“Makedon halkı, birçok acı ilacı yutmak zorunda kaldı. Buraya gelen birçok Avrupalı lider büyük vaatlerde bulundu ama biz yalnızca temel şeyler istedik – maalesef o basit talepler bile karşılanmadı.”
Mickoski, AB’deki oybirliği kuralının ülkesine risk teşkil ettiğini belirterek, bazı üyelerin dürüstlüğüne şüpheyle baktığını ifade etti:
“26 üye devletin iyi niyetine inanıyorum ama bazılarına güvenemem. Ve AB’de oybirliği ilkesi geçerli olduğu sürece, yapılacak her yeni taviz bizim için bir risktir.”
Haberlerimize yorumlarınızı bekliyoruz.