REKLAM ALANI

Merhamet Derneği’nden soykırımın 30. Yılında Panel: “Srebrenitsa Soykırımı Unutulmamalı”

Merhamet Derneği’nden soykırımın 30. Yılında Panel: “Srebrenitsa Soykırımı Unutulmamalı”
REKLAM ALANI

Kuzey Makedonya’da faaliyet gösteren Merhamet Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Srebrenitsa Soykırımı’nın 30. yılı dolayısıyla bilimsel bir panel düzenledi.

Panelde, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’daki en büyük insanlık suçu olarak tanımlanan bu soykırımın, tüm Balkanlar için derin bir yara olmaya devam ettiği vurgulandı.

REKLAM ALANI

Prof. Dr. Muamer Džananović, konuşmasında soykırımın halen inkar edilmesinin, kurbanlara karşı süren bir şiddet biçimi olduğunu belirtti.

Džananović, “Katliamlar gerçekleştirilirken hemen ardından delillerin yok edilmesine başlandı. Bugüne kadar Bosna-Hersek topraklarında yaklaşık 7.000 ceset veya kalıntı bulundu, ancak hala yaklaşık 1.000 kişi kayıp durumda.” dedi.

“Boşnakların Türkiye’ye Sürgünü ve Sırp Milliyetçiliğinin Yükselişi”

Dr. Jasmin Mediç, İkinci Dünya Savaşı sonrası Sancak bölgesinden Boşnakların Türkiye’ye sürgün edildiği dönemi anlattı ve bununla birlikte Sırp milliyetçiliğinin yükselmeye başladığını ifade etti.

Mediç, “Sancak’taki Müslümanlar ve Kosova’daki Arnavutlar, demografik açıdan Sırp planlarının önünde büyük bir engel olarak görülüyordu.” değerlendirmesinde bulundu.

“Uluslararası Toplum Suçludur”

Priştine Arnavut Araştırmaları Enstitüsü’nden Nuridin Ahmeti, dönemin basın yayın organlarının soykırımın uluslararası garantilere rağmen gerçekleştiğini yazdığını belirtti.

Ahmeti, “Srebrenitsa’da yaşananların asıl sorumlusu uluslararası toplumdur. Medya bunu örtbas etmeye çalışsa da gerçek başka. Bosnalı Müslümanları koruma vaadinde bulunanlar, bu vaadi yerine getirmedi ve Sırp ordusunun katliamına göz yumdular.” diye konuştu.

“Srebrenitsa, Tüm Balkanların Yarasıdır”

Merhamet Derneği Başkanı Ridvan Xhaferi, soykırımı modern Avrupa tarihinin en karanlık olaylarından biri olarak nitelendirdi.

Xhaferi, “30 yıl önce Srebrenitsa’da, sadece Müslüman ve Boşnak oldukları için 8.000’den fazla insan katledildi. Arnavut ve Boşnak halkları tarih boyunca ortak kültürel, ruhsal ve dini bağlarla birbirine bağlıydı. Srebrenitsa sadece Boşnakların değil, tüm Balkanların ortak acısıdır.” ifadelerini kullandı.

Katılımcılar, Srebrenitsa Soykırımı’nın eğitim müfredatına dahil edilmesi gerektiğini de vurguladı.


Haberlerimize yorumlarınızı bekliyoruz.

REKLAM ALANI
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ