Konçe’de Türk sivil toplum teşkilatlarına ayrımcılık

Kuzey Makedonya’nın güneydoğusundaki Konçe Belediyesi’nin, Türk sivil toplum teşkilatlarına ayrımcılık yaptığı belirtiliyor.
Konçeli Serkan Nanuşev, konuyla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:
“BİREYSEL ÇIKARLAR, KİTLESEL SONUÇLAR DOĞRUR
Konçe’de Kültürel Adaletsizlik: Kültür Fonları “Tanıdıklara”, Türk Dernekleri Marjinalleştiriliyor
Konçe Belediyesi, resmî olarak iki dilli bir yapıya ve nüfusun %20’sinden fazlasını oluşturan Türk azınlığa sahip olmasına rağmen, çok etnili toplum yapısını fiilen inkâr etmekte ve kültür bütçesinin açıkça seçici ve ayrımcı bir şekilde dağıtılmasıyla bunu göstermektedir. VMRO-DPMNE tarafından yönetilen yerel yönetim, bazı kültürel dernekleri kayıran bir politika izlerken, Türk dernekleri marjinalize edilmekte – bu dışlanma etkinlik eksikliğinden değil, adeta siyasi ve etnik önyargıdan kaynaklanıyor gibi görünmektedir.
Bu sistematik ayrımcılığın en güncel örneği, 2022 yılından Mayıs 2025’e kadar olan dönemde kültür için ayrılan belediye fonlarının resmi dağılımıdır:
🔸️Konçe’den “Ziya Gökalp Derneği” – 55.000 denar
🔸️Konçe’den “Kadınlar Derneği” – 733.150 denar
🔸️Konçe’den “KÜD Konçe Kültür Derneği” – 551.400 denar
Fark çarpıcıdır ve dışlayıcı politikayı açıkça ortaya koymaktadır: Türk etnik topluluğunun çıkarlarını temsil eden “Ziya Gökalp Derneği”, üç buçuk yılda sembolik olarak sadece 55.000 denar alırken, hangi kriterlere göre seçildiği belli olmayan iki dernek toplamda 1,2 milyon denardan fazla almıştır. Asıl soru bu derneğin neden bu kadar az destek aldığı değil, belediyenin çok etnili toplum yapısını neden tamamen göz ardı ettiğidir.
Bu finansman uçurumu tesadüfî değildir – belediyenin, kültür bütçesini adeta partisel bir kaynak gibi kullandığını gösteren bilinçli bir politikanın sonucudur. Kültürel çeşitliliği desteklemek ve etnik gruplar arası güveni güçlendirmek yerine, etnik eşitsizlik ve siyasi intikamcılık teşvik edilmektedir.
Bu veriler hem kurumlar hem de vatandaşlar tarafından kamuoyu tepkisine neden olmalıdır. Konçe’deki yerel yönetim, temel demokratik ilkeleri ve tüm etnik topluluklara eşit davranma sorumluluğunu görmezden gelmeye devam edemez. Kültür, ayrımcılık aracı değil; birleştirici, saygı ve karşılıklı değer verme alanı olmalıdır.”



Haberlerimize yorumlarınızı bekliyoruz.