K. Makedonya Meclisi, Gazze’ye insani yardım kararını gündeme almadı

Kuzey Makedonya Meclisi, İsrail’in saldırılarıyla yıkıma uğrayan Gazze Şeridi’ne insani yardım girişine izin verilmesini talep eden tasarıyı gündemine almayı başaramadı.
Oylamada salonda bulunan 93 milletvekilinden yalnızca 16’sı, bazı muhalefet vekilleri tarafından sunulan karar tasarısını destekledi.
Oylamanın ardından oturumu yöneten Antonio Milošoski, teklifin kabul edilmediğini ilan etti.
Muhalefetten Sert Tepkiler
Halk Hareketi Partisi Genel Başkanı ve Avrupa Cephesi Milletvekili Skender Recepi – Zeyd, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada tepkisini dile getirerek, “İnsan olduğumuzu ve tarihin doğru tarafında yer aldığımızı göstermek için sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz,” dedi.
Milletvekili Salih Murat da tasarının gündeme alınmamasından dolayı iktidar çoğunluğundaki milletvekillerini eleştirdi.
İnsani yardımın hiçbir jeopolitik ve başka hesabı olamayacağının altını çizen Murat,, “Gazze’de yaşayan aç bir çocuğun çektiği acı, dünyanın neresinde olursa olsun her çocuğun çekebileceği acıyla aynıdır. Bu durumdan dolayı utanmalısınız. Tarih sizleri, insanlığın büyük bir sınava tabi tutulduğu bu kritik dönemde sergilediğiniz tavırla hatırlayacaktır. Makedonya halkı bu ahlaki çöküşten çok daha yüce değerleri hak etmektedir.” değerlendirmesinde bulundu.
Sol görüşlü Levica Partisi de karara sert tepki gösterdi.
Parti temsilcisi Jovana Mojsoska, Meclisin sadece İsrail’in siyonist politikalarını kınamamakla kalmadığını, aynı zamanda Gazze’ye insani yardım çağrısında bile bulunmadığını söyledi.
“Filistinli çocuklar açlıktan ölürken, Makedonya Meclisi sessiz kalıyor. Avrupa’daki birçok ülkenin aksine İsrail siyonizmini kınamadığı gibi, en azından insani yardım çağrısı yapmaya bile cesaret edemiyor!” diyen Mojsoska, partisinden altı milletvekilinin tasarı lehine oy kullandığını da ekledi.
Gazze’de İnsani Kriz Derinleşiyor
İsrail’in Ekim 2023’te başlattığı askeri operasyonlar sonucunda, bugüne dek 59.200’den fazla Filistinli yaşamını yitirdi; bunların büyük kısmı kadın ve çocuklardan oluşuyor. Saldırılar, bölgenin sağlık sistemini çökertirken Gazze’yi temel yaşam kaynaklarından da mahrum bıraktı.
Uluslararası insan hakları örgütleri, Gazze’deki şiddetli açlık ve insani felaket nedeniyle acil yardım girişine izin verilmesi çağrısında bulunuyor.

Haberlerimize yorumlarınızı bekliyoruz.