Greenpeace Yunanistan’daki yeni gaz projelerine son verilmesi çağrısında bulundu

Greenpeace, Yunanistan’ın fosil yakıtlara yaptığı gereksiz ve savurgan yatırımları vurgulamak istediğini belirtti.
Yunan Sahil Güvenliği, Greenpeace’in Yunanistan ofisinden aktivistlerin çarşamba günü FSRU Alexandroupolis yüzer sıvılaştırma ünitesinde gerçekleştirdikleri üç saatlik protestoyu durdurdu.
“Fosil gazı durdurun” yazılı pankartlarla terminalin merdivenlerine demirleyen eylemciler, “Fosil gaz: Onaylanmadı” yazılı pankartlarla ülkenin fosil gaza yaptığı gereksiz ve savurgan yatırımlara karşı güçlü bir mesaj vermeyi amaçlıyordu.
Greenpeace, santralin faaliyetlerini engellemediğini ve tek amacının sorunu ve fosil yakıtların hızla karbonsuzlaştırılması ve sıfır emisyonlu bir ekonomiye adil bir geçiş ihtiyacını vurgulamak olduğunu söyledi.
Eylemde hükümetten talep edilenler: Yunanistan’da yeni fosil gaz santrallerinin inşası yasaklansın ve 2035 yılına kadar fosil gaz kullanımına son verilsin. Çevre örgütüne göre, ancak o zaman küresel ısınmayı tolere edilebilir seviyelerde sınırlama ve ülkenin hayati doğal kaynaklarını iklim krizinden kurtarma şansına sahip olunabilir.
Greenpeace Yunanistan ofisi İklim ve Enerji Kampanyacısı Costas Kaloudis, “Ofisimizdeki aktivistlerin barışçıl eylemi, ister sıvı ister gaz halinde olsun fosil gazın aynı kirli yakıt olduğu ve hayatımızda yeri olmaması gerektiği mesajını verdi,” dedi.
“İklimimizi, sağlığımızı, çevremizi ve ekonomimizi tahrip ediyor. Hükümet ülkede yeni gaz santralleri inşa etme konusundaki tutumunu derhal yeniden gözden geçirmelidir.”
Alexandroupolis FSRU neden iklim protestocularının hedefinde?
Alexandroupolis FSRU’su deniz koruma alanında yer alıyor ve büyük ölçüde kamu fonları tarafından finanse ediliyor.
En güçlü sera gazı olan metan başta olmak üzere sera gazı emisyonlarına neden olduğu için varlığı ve işletilmesi bugün ve gelecek üzerinde ciddi etkilere sahip
Ayrıca ülkenin en önemli balıkçılık sahasındaki deniz ortamını bozarak milyonlarca ton deniz suyunu emmekte ve balık ve diğer deniz organizmalarını öldürmekte.
Diğer çevre örgütleriyle birlikte Greenpeace, ciddi çevresel etkileri ve kötüleşen iklim krizine katkısı nedeniyle santralin izinlerinin iptal edilmesi için Yunanistan Danıştay’ına başvurdu.
Eylem, santralin Ağustos ayında kısmi olarak yeniden açılması ve Ekim ayında çevre örgütlerinin başvurusunun görüşülmesi beklenirken gerçekleştiriliyor.
Bu barışçıl eylem aynı zamanda Greenpeace’in Avrupa çapında yürüttüğü Fosilsiz Gelecek kampanyasının ve Avrupa çapında düzenlenen ‘Fosil Gazı Durdurun’ kampanyasının da bir parçası. Örgütün amiral gemisi Arctic Sunrise, Avrupa’nın enerji sistemi ve acil karbonsuzlaştırma ihtiyacı konusunda farkındalık yaratmak için Avrupa şehirlerini geziyor.
Aynı zamanda fosil gazın ortadan kaldırılmasını ve herkesin enerji ihtiyacını topluma, gezegene ve çevreye zarar vermeden makul fiyatlarla karşılamasını sağlayacak yenilenebilir enerji kaynaklarına adil ve kademeli bir geçişi teşvik ediyor.
Gemi Belçika, İtalya ve Hırvatistan’ı ziyaret ettikten sonra geçtiğimiz hafta sonu Yunanistan’a, Girit’in Heraklion kentine geldi. Greenpeace, AB’deki tüm yeni fosil gaz ve fosil yakıt altyapı projelerinin yasaklanması için Avrupa çapında bir çağrı yayınladı ve şimdiden 83 bin imza topladı.
Alexandroupolis FSRU nedir?
Alexandroupolis adlı yüzer depolama ve yeniden gazlaştırma ünitesi – veya FSRU – Kasım 2023’te Singapur’daki bir demirleme yerinden yola çıktı ve şu anda Alexandroupolis limanının 17 kilometre güneybatısında kalıcı olarak demirlemiş durumda.
FSRU’nun sahibi Gastrade ile birlikte hissedarları Elmina Kopelouzou, Gaslog, DEPA Emporia, DESFA ve Bulgartransgaz (Bulgaristan’ın Gaz İletim Operatörü).
Yüzer LNG alım ve geçici depolama ve gazlaştırma tesisine ek olarak proje, gazın Yunanistan’a ithal edildiği ve Ulusal Gaz İletim Sistemine taşındığı bir deniz altı ve kara boru hattı sistemini de içeriyor. Buradan da Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, Kuzey Makedonya ve Sırbistan’daki nihai tüketicilere ve doğuda Moldova ve Ukrayna’ya, batıda ise Macaristan ve Slovakya’ya ulaşıyor.
DESFA CEO’su Maria Rita Galli, “Yunanistan, Güney Doğu Avrupa’da gaz ve elektrik için önemli bir enerji kapısı haline geliyor. Pek çok enerji türü için gerçekten güvenilir bir geçit konumundayız ve Yunanistan ile komşu ülkelerin tedarik ve karbonizasyonuna katkıda bulunacağız” dedi.
“Genel olarak Güneydoğu Avrupa, Rus gazına en bağımlı bölgelerden biri olmaya devam ediyor. Dolayısıyla dünyanın farklı ülkelerinden daha fazla LNG’nin bu pazara gelmesini sağlayan yeni bir altyapı, genel olarak Avrupa’nın direncini arttırır ve tek bir gaz kaynağına olan bağımlılığı azaltır.”
euronews
Haberlerimize yorumlarınızı bekliyoruz.