Avrupa entegrasyonu Arnavutluk’taki en büyük ulusal mutabakattır

Arnavutluk Parlamentosu, 2024 yılına ait Avrupa Entegrasyonu Ulusal Konseyi (KKIE) yıllık raporunu görüşmek üzere bugün son kez toplandı.
10. yasama döneminin bu son oturumunda Avrupa Birliği’ne üyelik süreci ve kurumların rolü ele alındı.
Muhalefetteki Demokratik Parti milletvekili ve KKIE Başkanı Jorida Tabaku, yaptığı konuşmada muhalefetin hiçbir zaman AB entegrasyon sürecini terk etmediğini söyledi. Ancak sürecin kapalı bir şekilde yürütülmesini eleştirdi:
“Avrupa entegrasyonu, kapsayıcı kurumlar olmadan olmaz. Reformlar kapalı kapılar ardında yapılamaz. Bu süreçte ulusal düzeyde bir tartışma eksikliği var. Tüm çıkar grupları sürece dâhil edilmeli, sadece faydalar değil, maliyetler de tartışılmalı,” dedi Tabaku.
Gogu: “Avrupa entegrasyonu ulusal bir uzlaşıdır”
İktidardaki Sosyalist Parti milletvekili ve KKIE Başkan Yardımcısı Toni Gogu ise entegrasyon sürecinin ülke için en büyük ulusal uzlaşı olduğunu vurguladı:
“Hükümet, siyasi birliğin ve uluslararası güvenilirliğin teminatıdır. Bu yolculukta KKIE, kapsayıcı bir platform olarak görevini yerine getiriyor,” dedi.
KKIE raporu: Süreç izlenmeye devam edecek
KKIE’nin sunduğu rapora göre, konsey Avrupa entegrasyon sürecini ve AB üyeliğiyle ilgili yükümlülüklerin yerine getirilmesini denetlemeye devam edecek. Konsey, siyasi partiler, kamu kurumları ve sivil toplum arasında iş birliğini teşvik eden en üst düzey danışma organı olma özelliğini taşıyor.
10. yasama döneminin son oturumu
Bu oturum, Arnavutluk Parlamentosu’nun 10. yasama döneminin son toplantısıydı. Gündemde bazı yasa tasarılarının onaylanması da yer aldı. Yeni yasama dönemi, 11 Mayıs seçimlerinden sonra Eylül 2025’te başlayacak.
Haberlerimize yorumlarınızı bekliyoruz.