Hükümetteki Dalgalanmalar ve TDP Kongresi


Kuzey Makedonya’da bu yılın ekim ayında yapılacak yerel seçimler ülkedeki siyasi gündemi hareketli kılıyor. Her ne kadar Makedon siyasi kanadında Mayıs 2024 seçim sonuçları projeksiyonuyla sürprizler beklenmese de tüm tartışmaların meşruiyet zeminine kaydığı Arnavut siyasi kanadında oldukça hareketli.
Son olarak Arben Taravari’nin Arnavut İttifakı Partisi’nin hükümetten çekildiğini açıklamasının ardından aynı partiden üst düzey yöneticilerinin partinin ve genel başkanın aksine tutum sergilemeleri, bazı bakan ve bakan yardımcılarının istifa etmesi bazılarının istifa etmemesi parti içindeki kargaşayı ortaya koyuyor. Halihazırda mayıs 2024 seçimleri öncesinde Ziyadin Sela ve Arben Taravari kanadı olmak üzere ikiye bölünen Arnavut İttifakı’nın yerel seçimler öncesinde başka bölünmelere doğru gittiği görülüyor.
Demokrasinin demokratik şekilde işlediği “normal” ülkelerde bu bölünmeler partileri “yok olmaya” doğru götürecekken daha önceki yıllarda Besa Hareketi ve bölünerek içinde çıkan partilerin hali hazırda hükümette olmaları ve Meclis Başkanlığı gibi devletin en önemli 3 koltuğundan birini yönetmesi bizi daha “dikkatli” olmaya itiyor.
Arben Taravari’nin, yerel seçimler öncesinde iktidarda yer alan ve parçası olduğu VLEN (DEĞER) Koalisyonu’ndan ayrılma şekli ile zamanı ve bunu kamuoyuna yeterince iyi açıklayamaması kendisini zor durumda bırakırken, tüm eleştirilere yönelik “Ekim’de görüşürüz” yanıtı dikkat çekici. Bir diğer üzerinde düşünülmesi gereken husus da Arnavut siyasi partilerindeki “doğurganlık” ve “mutasyon”. Gelecek yazılarımızda Arnavut partilerindeki bu fenomen ile yerel seçim sonrası projeksiyonlarını komplo teorileri eşliğinde irdelemeyi bir kenara bırakarak hafta sonu gerçekleştirilecek TDP kongresine geçiş yapalım.
Her ne kadar Türk Milli Birlik Hareketi (TMBH) iktidardaki VMRO DPMNE koalisyonunda yer alsa da seçimlerden bir yıl geçmesine rağmen vaat edilen milletvekilliği başta olmak üzere bakan yardımcılığı dahil hiçbir üst düzey Türk yönetici atanmaması, ülkedeki Türklerin temsil durumu gibi konular zaten en köklü ve teşkilatlı Türk partisi olan Türk Demokratik Partisi’nin önemli olan kongresini, daha da önemli hale getiriyor.
1Temmuz 1990 tarihinde, Makedonya’daki Türklerin milli ve manevi çıkarlarını savunan bir yapı olarak Türk Demokratik Birliği ismiyle kurulan ve 27 Haziran 1992 tarihinde Üsküp’te yaptığı olağanüstü 2. Kurultayında Türk Demokratik Partisi’ne dönüştürülen TDP’de Pazar günü önemli bir kongre yapılacak ve yeni genel başkan ile yeni yönetim seçilecek.
Pazar günkü TDP kongresinde TDP MYK üyesi ve daha önce Koruma Ve Kurtarma Müdürlüğü Müdür Vekili görevinde bulunan Zülfikar Zeynula, TDP Genel Sekreteri Erdal Ahmedi ve geçtiğimiz dönemde TDP kadrosundan Başbakan Müsteşarlığı görevinde bulunan ve uzun yıllar TDP Gostivar Şube Başkanlığı yapan Muhittin Kahveci genel başkanlık için yarışacak.
Her ne kadar Makedon 24info.mk Haber Sitesi’nde yer alan haberde Zülfikar Zeynula kongrede favori olarak gösterilse de kendisini, TDP’deki gelenekçi çizginin adayı olarak yorumlanan Erdal Ahmedi ile kıyasıya bir yarış beklediği aşikar. Partinin en çok oy aldığı Gostivar’ın adayı Muhittin Kahveci’nin ise kongre sonrası muhtemel bir hükümete girme senaryosunda bakan ya da bakan yardımcılığı için kendisine kolaylık sağlayacak adayı destekleyeceği gelen kulis bilgileri arasında.
Delegeler Pazar günü kongrede hangi adayı seçerse seçsin pazartesi günü TDP’nin hükümet çoğunluğuna katılma görüşmelerinin başlatacağı tahmininde bulunmak zor olmasa gerek. Pazar günü Makedonya Türkleri için bir devrin sonu olur mu bilmiyorum ama yeni bir devrin başlangıcı olacağı kesin.
Büyük bir sürpriz gelişme olmazsa genel başkanlığı devredecek mevcut genel başkan ve milletvekili Dr. Beycan İlyas beyefendiye de burada bir parantez açmak istiyorum. Katılmadığım ve eleştirdiğim birçok tutum ve davranışı olmasına rağmen parti içinden ve dışarıdan gördüğü baskılara rağmen bir gazeteci olarak kendisine ulaşmaya çalıştığımda hiçbir zaman iletişim kanallarını kapatmadığı ve her daim samimiyetle yaklaştığı için kendisine teşekkür ediyorum.
Pazar günkü kongrenin Makedonya Türklerine yakışır bir şekilde geçmesini diliyor başta TDP ailesi olmak üzere tüm Makedonya Türklerine hayırlar getirmesini diliyorum.
Makedonya Türklerinin ve TDP’nin bölünmüşlüğünü, yapılan yanlışları, bu kötü günlere bir günde gelinmediği gibi konuları gelecek yazılarımızda konuşmak dileğiyle…
Hükümetteki Dalgalanmalar ve TDP Kongresi yazısı ilk önce TIME-BALKAN üzerinde ortaya çıktı.
Haberlerimize yorumlarınızı bekliyoruz.