BDİHK Başkanı Açıkgül, Milltvekili Salih Murat’ı ziyaret etti

Bugün Makedonya Meclisinde Milletvekili Salih Murat İslam İşbirliği Teşkilatı Bağımsız Daimi İnsan Haklan Komisyonu Üyesi ve Komisyon Başkanı Dr. Hacı Ali Açıkgül ve Komisyon İcra Müdürü Noura bint Zaid Alrshoud’u kabul etti.
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Bağımsız Daimi İnsan Haklan Komisyonu (BDİHK) Başkanı Dr. Hacı Ali Açıkgül Yeni Balkan’a yaptığı açıklamada, “İslam İşbirliği Teşkilatı, Bağımsız Daimi İnsan Haklan Komisyonu olarak Makedonya’ya bir ziyaret gerçekleştirdik. Bu kapsamda da değerli milletvekilimiz, önceki Anayasa Mahkemesi Başkanımız Salih Murat beyi ziyaret etmekten memnuniyet duyuyoruz.
İİT – (BDİHK) olarak bizim temel iki görevimiz var. Birincisi, İslam ülkelerinde, insan hak ve özgürlüklerine ilişkin standartları yükseltmek ve buna ilişkin Dışişleri Bakanlar Komitesi’ne tavsiyelerde bulunmak. Bu konuda çeşitli çalışmalar yapıyoruz.
Öte yandan da İslam ülkeleri dışında yaşayan Müslüman halklar ve azınlıkların, haklarının, hak ve özgürlüklerinin korunması, gerekli girişimlerde bulunmak, raporlar hazırlamak.
Biz de Uluslararası Balkan Üniversitesiyle beraber burada, medya, dijital kültür ve din başlıklı bir uluslararası kongre ortak düzenleyicisiyiz. O kapsamla geldik. Burda da hem siyasiler, hem sivil toplum kuruluşları, hem hükümet temsilcileriyle görüşerek, fikir alışverişinde bulunmak istiyoruz. Karşılıklı görüş alışverişinde bulunmak amacıyla geldik. Salih Murat beye de bizleri kabul ettiği için ayrıca müteşekkiriz” dedi.
Murat: Makedonya Anayasasında insan hak ve hürriyeti çok mükemmel bir şekilde korunmaktadır
Komisyon üyeler ile bir araya gelen Murat, “Makedonya ve dost, kardeş Türkiye’den ve İslam dünyasından gelen misafirleri ve kıymetli birlik dostlarımızı Meclisimizde ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyduğumu ifade etmek isterim.
Hem bir milletvekili sıfatı, hem eski bir hukukçu sıfatımla, insan haklarıyla ilgilenen kurumları Meclisimizde ağırlamaktan ayrı bir bahtiyarlık duymaktayım.
Görüşmemizde Makedonya’da Anayasal hukuki zemindeki insan haklarının konumunu dile getireceğim. Buna binaen akışımızda Makedonya’nın çok kültürlü, çok milli, çok dilli olduğu konuları da dile getirip praktikteki sıkıntıları ve burada Mecliste yaptığımız çalışmaları dile getirip, bu ziyaretlerin devamını diliyoruz. Bizim için raporlar çok önemlidir. Makedonya, Balkanlarda emsal bir devlettir. Fakat praktikte ya da tatbikatta büyük sıkıntılar içinde olduğumuzu, insan haklarını izleyen kurumlarımızda başta Ombdusman, Ayrımcılığı Önleme Komisyonu, Anayasa Mahkemesi ve diğer kurumlar kapasitelerindeki zafiyet, maddi sıkıntılardan dolayı ve yasalarda olan bazı engellerden dolayı istenen noktadan değiller.
Ben hem vekil olarak bu konuda bütçede geçen ve bütçe değişimlerinde bu kurumların daha çok bütçe ayırmasına, kapasitelerinin artırılmasında ve profesyonel bir hale gelmesinde büyük bir mücadele verdim, yine bu bütçede de vereceğim çünkü gaye insan. Makedonya Anayasasında insan hak ve hürriyeti çok mükemmel bir şekilde korunmaktadır. Hatta pozitif ayrımcılık var daha azınlıklara, bu her devlette yoktur. Bu atamalarda da bu görülüyor. Fakat biz de bunu koruma mekanizmalarında yaşadığımız sıkıntılar ve pratikte uygulamalar antidemokratik bir raporların çıkmasına vesile olur. Tabii biz Makedonya’nın bu alanda daha güzel bir konuma gelmesi için, bu iş birliğinin bizim için de, parlamentoda da büyük önem arz etmektedir. BDİHK tecrübeleri bize de ilham kaynağı olacaktır” dedi.
Bizi takip edin ,balkanları birlikte keşfedelim.!